Intimate Behavior: A Zoologist’s Classic Study of Human Intimacy by Desmond Morris
My rating: 2 of 5 stars
Kierrätyskeskuksen hyllyltä tarttui kolikolla mukaan Desmond Morrisin Hellyyden anatomia (Intimate behaviour), joka oli ennen vanhaan 1970-luvulla varsin suosittu teos ja päätyikin Suuren Suomalaisen Kirjakerhon kuukauden kirjaksi.
Morrisin lähestymistapa on etologinen, eli hän tarkastelee ihmisen toimintaa ja käyttäytymistä eläintieteellisesti, mikä on herättänyt mielipiteitä puolesta ja vastaan.
Hellyyden anatomia on jaoteltu yhdeksään lukuun: sukupuolisesta viettelystä parinmuodostukseen, valtuutetusta hellyydestä oma- ja esinehellyyteen. Yhteistä kaikille luvuille on ihmisen hellyyden, läheisyyden ja rakkauden kaipuu, ja nykynäkökulmasta simpansseihin vertaaminen tuntuu melko kaukaa haetulta. Toisaalta kaiken hellyydenkaipuun niputtaminen äidinrakkauden haikailuun ja paluuseen kohtuun tuntuu jo luontaantyöntävän vanhalta freudilaiselta jaaritukselta.
Muutama vuosikymmen sitten teinipojat yrittivät noudattaa kaavamaisesti kirjan ohjeita ja ”uida liiveihin”. Nykylukijalle sananvalinnat ihmiseläimistä ja -naaraista lähinnä kummastuttavat. Hämmennystä saattavat herättää myös seuraavat poiminnat: Kun taputamme konsertissa, itse asiassa haluamme halata esiintyjää. Hierojat, parturit ja jalkojenhoitajat ovat ammattikoskettajia, jotka ovat valtuutetun hellyyden harjoittajia. Ne ihmiset, jotka eivät parisuhteessa saa hellyyttä tarpeeksi, sortuvat näihin ja jopa lemmikeihin. Koirat ja muut eivät ole kuin korvikehellyyden kohteita. Tupakka on tutin korvike. Purkanjauhat imeskelevät ja mussuttavat purkkaa kuin vauvat äidin nänniä.
Lopulta tarjotaan vielä selitys, miksi naiset lihoavat perheen perustamisen ja lasten hankkimisen jälkeen. Kun parinmuodostus on tehty ei ole tarvetta enää olla hoikka saati kurvikas. Tarvittava panostus on tehty, oltu houkutteleva, eikä siihen enää ole tarvetta.
”Ihminen on yksinkertainen heimoon kuuluva metsästäjä, joka on joutunut hämmennyttävän keinotekoiseen yhteisöelämään.” Ihminen siis joutuu hämmennyksiin, käpertyy itseensä, masentuu ja etsiytyy vaivattomiin hellyydenkorvikkeisiin. Nykyihminen elää ”kauhistuttavan epäluonnollisissa elinolosuhteissa”.
Leave A Reply